No more Segoe

Door whocarez op woensdag 30 maart 2011 22:03 - Reacties (9)
CategorieŽn: Server 2008, Server 2008 R2, Windows 7, Windows Vista, Views: 6.241

Recentelijk ben ik bezig gegaan met een project waarbij relatief wat oudere apparatuur gebruikt word naast gloednieuwe apparatuur. Hier liep ik tegen een irritant probleem aan. Op sommige schermen in combinatie met bepaalde hardware waren de standaard letters van Windows 2008 slecht leesbaar. Bij switchen naar Windows 2003, niks aan het handje :? . Dus eerst Xenapp en of terminal server de schuld gegeven te hebben, toch maar braaf de google encyclopedie erbij gepakt.
Met google kom je er achter dat windows 2008 gebruik maakt van het Segou UI font. Dit is fantastisch als je hardware geschikt is voor cleartype lettertype rendering. Op zich geen probleem. Dan zetten we het toch gewoon uit. Maar dan gaat de apparatuur die het wel ondersteund lelijke letters vertonen. Leuk zo'n SBC omgeving. :(

Opties
- oude apparatuur vervangen (Te duur)
- Nieuwa apparatuur slechter eruit laten komen (geen optie)
- Windows verpunken en een ander lettertype gebruiken (doe mij die maar)

En na wat testen en nog meer testen heb ik de volgende registry keys laten pushen door de GPO van de desbetreffende servers.

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Fonts]

"Segoe UI (TrueType)"=""
"Segoe UI Bold (TrueType)"=""
"Segoe UI Italic (TrueType)"=""
"Segoe UI Bold Italic (TrueType)"=""

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\FontSubstitutes]

"Segoe UI"="Tahoma"

Server Rebooten en of gpupdate /force en voila WIndows maakt nu gebruik van Tahoma. Daarnaast is office 2007 welke ook gebruik maakt van dit font stukken beter te lezen, Vooral in outlook. Al met al goedkope snelle oplossing en doormiddel van een GPO redelijk snel aan te passen en of terug te rollen.

Zit wel een klein nadeel aan en dat was dat photoshop CS2 stopte met werken. Dit is op te lossen middels compatibiliteits modus. Ik weet het niet netjes maar het werkt. :9

Mocht je dus ergens een oude pc hebben en daar windows vista, 7, of server 2008 op willen draaien en de letters zien er slecht uit. Kun je met de bovenstaande oplossing een hoop corrigeren en nog wat langer van je apparatuur genieten.