Home Lab 101 - Storage Hardware

Door whocarez op zondag 2 januari 2011 19:13 - Reacties (6)
Categorie: Home Lab 101, Views: 5.443

Het is alweer een flinke poos geleden dat ik aan het bloggen ben geweest. In mijn laaste post had ik nog als openstaande puntje staan storage voor me nieuwe lab omgeving.

Na flink wat research heb ik de volgende dingen op een rij gezet en me keuzes gemaakt.

De Storage Controller

- Hp Ml115 onboard storage Controller
Het grootste nadeel van de HP onboard controller is dat het softwarematige raid oplossing is. Hierdoor heb je geen redundancy of mogelijkheden om hoge I/O loads te kunnen faciliteren. Het uitbreiden van luns is vaak wel mogelijk binnen de hypervisor of middels mount points in het OS.
De optie valt voor mij eigenlijk al af. Wel is dit uitermate geschikt voor het opslaan van iso's en installatie bestanden welke geen eisen stellen aan de disk.

- Del perc 5/I
Zeer gewilde kaart in de de home server omgevingen. Kaart is vaak al te krijgen voor 100 euro met 256mb battery cache. Super kaart maar op moment van aanschaf was er gewoon niet aan te komen.

- Hp Smart Array P400
Performance technisch is de p400 iets trager als de perc5/i maar dan moet je je afvragen heb ik het wel nodig. Ook deze kaart is voor iets meer dan 100 euro te krijgen vaak al met een 512mb battery cache. Mocht er nog wat geld over zijn kan de p410 nog worden overwogen. Bij de p400 is het wel even opletten of de sas connectoren niet haaks op het board staan. Ander komen de kabels tegen de koeler van de cpu aan.

Uiteindelijk heb ik een Hp Smart Array controller op de kop kunnen tikken met 512mb cache erop. Wel is het zo dat je 2 speciale sas kabels moet kopen omdat je uiteindelijk 8 disken aan kan sturen op sata.

[b]De Harddisk[b]

- Sata, SAS
Onboard hebben we alleen de beschikking over sata. Echter door de aanschaf van de p400 hebben we nu ook de beschikking over sas. Omdat we nog steeds een home lab aan het bouwen zijn is sas in mijn beleven op dit moment over kill daarnaast is de prijs per gb nog te duur om ze intressant te maken.

green, blue, desktop, black of Raid editie
Omdat de schijven in raid draaien word er al heel snel gekeken naar de raid edities van de diverse HDD leveranciers. Dit omdat deze CCTL of TLER ondersteunen. Nou zijn de menigen verdeeld over deze optie en of je het nodig hebt ja of nee. Er zijn een aantal storage freaks die hier een hele studie van hebben gemaakt. Zo kwamen zijn er achter dat de optie vaak uitstaat maar wel weer aan is te zetten op de goedkopere schijven.

Om die reden ben ik uitgekomen op de hitachi deskstar schijven uitgekomen. Hierop kan je middels smartmontools TLER instakelen middels smartmontools en zo dus de kans op uitval in de raid array minimaliseren. Wel is na de reboot de setting weer verloren gegaan. Maar middels een live cd met een linux distributie is dit volledige te automatiseren wanneer een de server cold boot.

To Raid or to JBOD

- Raid just do it
Omdat we een raid controller kopen uit performance en eerste redundancy zijn we natuurlijk gek om het niet te gebruiken. Echter wel raid setup kiezen we. Gaan we voor raid 0/1/5/10/6/50/60
Zelf heb ik gekozen om in eerste instantie te kijken of raid 5 voldoende voor me is. Uit oogpunt van veiligheid zou ik zelf voor raid 6 kiezen. Echter met de dubbele penalty valt hij in me home lab af. Daarnaast als ik met 4 disken begin verlies ik gelijk 2tb aan storage en zou raid 10 wat sneller is een betere optie zijn.

- Jbod
Perfect voor alle ondersteunende taken. Zoals het aanbieden van iso's.

Om alles samen te vatten heb ik de volgende punten verzameld.
- Hp Smart Array p400 met 512mb cache (max 8x sata hdd)
- Raid5 configuration
- Hitachi deskstar 1Tb Hdd 4x
- Linux distro met smartmon tools welke geladen word bij een cold boot.

Voor de hitachi schijven heb ik er voor gekozen om een 24uur burn in test te doen op iedere schijf middels de tools van hitachi. Komt hij hier door kun je er eigenlijk vanuit gaan dat de disk goed is en niet snel problemen gaat geven. Van de 4 disken waren er 3 goed. De 4e gaf errors en heb ik terug kunnen sturen voor een replacement welke wel goed door de test kwam.

Home Lab 101 - Basis Systeem

Door whocarez op zaterdag 14 augustus 2010 15:53 - Reacties (8)
Categorie: Home Lab 101, Views: 6.368

Tijdens het maken van keuzes voor mijn nieuwe Home Lab heb ik eerst maar eens op een rijtje gezet wat wil ik er mee kunnen doen en wat ga ik er mee doen.

Zo kwam ik op de volgende punten uit
- Verschillende besturingssystemen kunnen testen (Windows, Linux).
- Verschillende applicaties kunnen testen (exchange, AD, MOSS e.d.).
- Verschillende hypervisors kunnen testen (hyper-v, ESX, KVM, Xenserver, Linux)
- Genoeg storage zodat ik mijn thuis troep centraal op kan slaan (minimaal 2tb).
- Een goede back-up oplossing.
- Hdd.Redundantie
- Media streamen

Het kiezen van de hardware werd dus grotendeels door het budget en de HCL lijsten van de diverse Hypervisor fabrikanten.

- Xenserver
Kan vrijwel met alle hardware overweg die je er onder stopt. Natuurlijk wel even opletten met de storage controller ich9 of ich10 en een eventueel een aparte Intel NiC voor het netwerk.

Voor Xenserver heb ik de volgende HCL lijsten gevonden
- http://hcl.Xensource.com/
- Let op de Netwerk adapters (Intel werk vrijwel altijd)

- Hyper-v
Draait Windows 2008 erop dan doet hyper-v prima mee. Ook daar verwacht ik dus eigenlijk geen problemen met welke hardware ik kies.

Voor Hyper-v heb ik de volgende HCL lijsten gevonden
- http://www.Microsoft.com/.../system-requirements.aspx
- Werkt dus met de meeste hardware wel.

- KVM
Als de Processor AMD-v of INTEL-VT ondersteunt dan werkt KVM eigenlijk naar behoren. Persoonlijk zeg ik zoek niet te exotische hardware uit en dan komt het helemaal goed. Mogelijk dat de paravirtualisatie drivers toegespitst is op bepaalde hardware.

Voor KVM heb ik de volgende HCL lijsten gevonden
- http://www.Linux-kvm.org/page/Processor_support
- Overige hardware nog niet getest of in verdiept

- VMware
Ontzettend veel informatie over white boxes te vinden en de HCL lijst op de website zelf is super uitgebreid. AL met al met een klein beetje rond neuzen kom je er wel achter wat je nodig hebt. Wel is het zo Dat voor bijvoorbeeld FT (Fault Tolerance) je specifiek moet kiezen voor bepaalde processoren. (AMD Opteron 1354 bijv.).

Voor VMware heb ik de volgende HCL lijsten gevonden
- http://www.vmware.com/res...H3H1BNILfm7AMoBNO0jQXhT-g
- http://www.vm-help.com//esx40i/esx40_whitebox_HCL.php
- http://www.techhead.co.uk

Al met al is VMware de lastigste om tevreden te stellen maar daar tegen over staat weer dat er ontzettend veel informatie over te vinden is. Meer als over de andere partijen

Omdat ik wil kunnen wisselen tussen de diverse Hypervisors en besturingssysteem wil ik eigenlijk alles bootbaar hebben vanaf USB. Dit zodat het een kwestie is van omprikken en booten met een ander OS.

- Esx 4.1 draait prima vanaf usb
- Xenserver 5.6 draait prima vanaf usb
- Hyper-v Vanaf r2 wordt booten vanaf usb drive ondersteund
- KVM zover bij mij bekent dus niet mogelijk. Maar hť het is een Home Lab dus tijd om uit te zoeken. :)

Zo na aardig wat uurtjes rond gesurft te hebben en de diverse blogs, HCL's en overige sites uit mijn hoofd geleerd te hebben. Word het tijd om mijn keuze te gaan maken

- Pre build (HP, Dell, IBM)
- Home made en zelf samenstellen.

Pre Build
- Heb ik er voor gekozen om de keuze te maken tussen de volgende kant en klare systemen

- HP ML110 G6 met een xeon 3440 processor
- HP ML115 G5 met een Opteron 1354 processor
- Dell t110 met een xeon 3440 processor
- lenovo ts200

De HP ML110G6 is de opvolger van de ML11* G5 Omdat de ML115 end of life gaat is de keuze in de toekomst alleen nog maar Intel. Nadeel van de G6 is de prijs verhouding doordat hij een stuk duurder is als de G5 was hij voor mij al niet meer interessant. Daarnaast de onboard sata controller is officieel niet ondersteund bij VMware en bied dus alleen losse disken aan (booten vanaf usb dus).
De ML115 G5 is een Opteron machine quadcore en heeft ook de mogelijkheid tot ondersteuning van de FT feature van VMware. Daarnaast werken alle onboard Componenten, Nice. Del Dell T110 was prijstechnisch niet haalbaar. Groot voordeel van deze machine is dat er 16Gb geheugen in kan ten opzichte van de 8Gb die in de HP's kan. De Lenovo Ts200 daar heeft techhead een mooie review over geschreven uitermate geschikt voor een home lab maar ook prijstechnisch op dit moment niet haalbaar.

Met andere woorden Pre-Build dan kom ik uit op een HP ML115 G5 Met een Opteron 1354 Processor.
- Ding is super stil
http://www.techhead.co.uk...unning-noise-levels-video
- Stroom verbruik kan beter is zo'n 110W Idel. Maar de Voeding die er inzit, is een 65+ voeding word dus vervangen met een 80+ voeding.
- Alles werkt out of de box geen tweaking hacking of ander geneuzel wetende dat het bij een update ineens over kan zijn.

Het gedoe met het zelf bouwen. Heb ik eigenlijk compleet overgeslagen. Ik was verkocht met de prijs die op ebay gevraagd werd voor de ML115 G5. Dit was 300 Euro inc verzenden. Daar kon ik met een Home Build systeem niet tegen op. Echter met alleen de machine was ik er nog niet want 1Gb geheugen zat er maar in. Jammer joh maar dat kun je gaan vergeten in je virtuele wereld. Dus op jacht naar 8Gb 4x2Gb DDR2 CL5 ECC geheugen. Overigens de ML115 werkt ook zonder ECC scheelt weer wat in de totale prijs. Maar op Tweakers.net stond 2e hands 8Gb geheugen aanboden en het was ook nog eens ECC 80 euro inc verzenden. Inmiddels zijn we dus 380 euro lichter en hebben we een volwaardig home server met 250Gb aan locale storage om mee te beginnen.

Dan rest me alleen nog het storage deel en het netwerk deel uit te zoeken.

Home Lab 101 - The Beginning

Door whocarez op vrijdag 13 augustus 2010 20:58 - Reacties (17)
Categorie: Home Lab 101, Views: 5.373

Vrijwel iedere IT-er heeft thuis wel iets van een server draaien. Is het niet om zijn media te streamen naar zijn tv dan is wel om een back-up te maken van zijn desktops. Dan is er natuurlijk ook nog de IT-er die een complete server farm thuis heeft draaien. Ik kan me de tijd nog wel herinneren dat ik thuis een HP Netserver 6000 gecombineerd met een 2 tal HP Netserver LPR had draaien. Gevoed vanaf een APC 5000 noodstroom voorzien. Leuke tijd tot iemand de stroom rekening presenteerde. Dat was ook gelijk het einde van mijn home server lab.
Een paar jaar verder en is er een hoop veranderd. Zo is consolidatie bijvoorbeeld een grote rol gaan spelen in server omgevingen en word de stroom rekening nu vanuit eigen zak betaald. Lang leve het samen gaan wonen. Echter de drang om een thuis server omgeving te hebben is toch altijd wel gebleven. Toch wel handig om alles centraal te hebben thuis. Of om ervaring op te doen met nieuwe technieken. Of gewoon omdat het kan.
Omdat er op het web zoveel te vinden is wil ik proberen hier zo veel mogelijk informatie te plaatsen over de keuzes en de mogelijkheden die ik heb gevonden.