No more Segoe

Door whocarez op woensdag 30 maart 2011 22:03 - Reacties (9)
CategorieŽn: Server 2008, Server 2008 R2, Windows 7, Windows Vista, Views: 6.240

Recentelijk ben ik bezig gegaan met een project waarbij relatief wat oudere apparatuur gebruikt word naast gloednieuwe apparatuur. Hier liep ik tegen een irritant probleem aan. Op sommige schermen in combinatie met bepaalde hardware waren de standaard letters van Windows 2008 slecht leesbaar. Bij switchen naar Windows 2003, niks aan het handje :? . Dus eerst Xenapp en of terminal server de schuld gegeven te hebben, toch maar braaf de google encyclopedie erbij gepakt.
Met google kom je er achter dat windows 2008 gebruik maakt van het Segou UI font. Dit is fantastisch als je hardware geschikt is voor cleartype lettertype rendering. Op zich geen probleem. Dan zetten we het toch gewoon uit. Maar dan gaat de apparatuur die het wel ondersteund lelijke letters vertonen. Leuk zo'n SBC omgeving. :(

Opties
- oude apparatuur vervangen (Te duur)
- Nieuwa apparatuur slechter eruit laten komen (geen optie)
- Windows verpunken en een ander lettertype gebruiken (doe mij die maar)

En na wat testen en nog meer testen heb ik de volgende registry keys laten pushen door de GPO van de desbetreffende servers.

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Fonts]

"Segoe UI (TrueType)"=""
"Segoe UI Bold (TrueType)"=""
"Segoe UI Italic (TrueType)"=""
"Segoe UI Bold Italic (TrueType)"=""

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\FontSubstitutes]

"Segoe UI"="Tahoma"

Server Rebooten en of gpupdate /force en voila WIndows maakt nu gebruik van Tahoma. Daarnaast is office 2007 welke ook gebruik maakt van dit font stukken beter te lezen, Vooral in outlook. Al met al goedkope snelle oplossing en doormiddel van een GPO redelijk snel aan te passen en of terug te rollen.

Zit wel een klein nadeel aan en dat was dat photoshop CS2 stopte met werken. Dit is op te lossen middels compatibiliteits modus. Ik weet het niet netjes maar het werkt. :9

Mocht je dus ergens een oude pc hebben en daar windows vista, 7, of server 2008 op willen draaien en de letters zien er slecht uit. Kun je met de bovenstaande oplossing een hoop corrigeren en nog wat langer van je apparatuur genieten.

Volgende: Home Lab 101 - Storage Hardware 01-'11 Home Lab 101 - Storage Hardware

Reacties


Door Tweakers user Pogostokje, woensdag 30 maart 2011 23:19

Simpel, maar daardoor geniaal. :)

Wat voor apparatuur gebruik je waarbij cleartype zo slecht uit de verf komt? Ik kan mij er nog niet zoveel bij voorstellen. Je hebt zeker geen foto bij de hand ofzo, voor de beeldvorming?

Door Tweakers user whocarez, woensdag 30 maart 2011 23:48

ik zal morgen ff wat print screens maken. De meeste apparatuur bestaat uit thin clients uit 2004 en die waren grafisch nog niet sterk genoeg.

Door Tweakers user Korben, donderdag 31 maart 2011 05:24

Waarschijnlijk zijn het schermen met een andere pixelindeling dan bijnaam huidige lcd's. ClearType Tuner zou uitkomst moeten bieden, maar of dat al voor Windows 2008 beschikbaar is weet ik niet.

Door Tweakers user mvh, donderdag 31 maart 2011 08:37

Cleartype is altijd slechter dan 'gewone' letters, maak eens een print screen van een scherm met en zonder cleartype en vergroot dit dan. En dan zul je een systeembeheerder hebben die daar anders over denkt...

Geef mij maar zwarte letters, ik hoef geen AA bij iets wat scherp moet zijn. Letters zijn nu juist niet de dingen die vloeiend moeten overlopen...

Gelukkig mag ik wel Firefox gebruiken, in IE is het namelijk niet uit te zetten vanwege beperkte gebruikersrechten.

Edit:
Overigens heb ik dit trucje thuis geprobeerd met W7, maar dan worden alle Windows-lettertypen zo lelijk (gebruikersnaam bij inlogscherm e.d.). Zolang Cleartype uitgezet kan worden in de programma's die ik gebruik vind ik het best.

[Reactie gewijzigd op donderdag 31 maart 2011 08:38]


Door Tweakers user CodeCaster, donderdag 31 maart 2011 09:07

Ik vraag me wel af wat je met Photoshop moet op een (oude) server. :P

Door Tweakers user Rafe, donderdag 31 maart 2011 09:23

deblaauwn: Cleartype is altijd slechter dan 'gewone' letters
Presenteer je mening niet als feit. Ik vind fonts met cleartype (op lcd's) aanzienlijk beter te lezen dan zonder.

@Korben: ClearType tuner zit in Windows 7 ingebouwd in het control panel onder display, wellicht is dat ook voor Server 2008 het geval.

Door Tweakers user hello123456, donderdag 31 maart 2011 11:21

Een ander alternatief is Gdipp, dit is de Ubuntu font render engine, maar dan voor Windows.
Maar goed, je hebt het al opgelost :)

Door Tweakers user i-chat, donderdag 31 maart 2011 13:03

leuk om te weten maar waarom tahoma ik vind dat doorgaans een ECHT minder prettig leesbaar lettertype - blij dat ik niet in jullie bedrijf werk - brrr. maar zeker een blogwaardig onderwerp met een goede oplossing, een alternatief voor het het lettertype is natuurlijk zo gekozen.

Door Tweakers user johnkeates, donderdag 31 maart 2011 20:16

Ik vraag me soms of waarom Microsoft maar blijft volhouden met zelf bedenken hoe letters er uit moeten zien... het heeft gewoon nog nooit juiste resultaten opgeleverd :(

Reageren is niet meer mogelijk