Home Lab 101 - Basis Systeem

Door whocarez op zaterdag 14 augustus 2010 15:53 - Reacties (8)
Categorie: Home Lab 101, Views: 6.368

Tijdens het maken van keuzes voor mijn nieuwe Home Lab heb ik eerst maar eens op een rijtje gezet wat wil ik er mee kunnen doen en wat ga ik er mee doen.

Zo kwam ik op de volgende punten uit
- Verschillende besturingssystemen kunnen testen (Windows, Linux).
- Verschillende applicaties kunnen testen (exchange, AD, MOSS e.d.).
- Verschillende hypervisors kunnen testen (hyper-v, ESX, KVM, Xenserver, Linux)
- Genoeg storage zodat ik mijn thuis troep centraal op kan slaan (minimaal 2tb).
- Een goede back-up oplossing.
- Hdd.Redundantie
- Media streamen

Het kiezen van de hardware werd dus grotendeels door het budget en de HCL lijsten van de diverse Hypervisor fabrikanten.

- Xenserver
Kan vrijwel met alle hardware overweg die je er onder stopt. Natuurlijk wel even opletten met de storage controller ich9 of ich10 en een eventueel een aparte Intel NiC voor het netwerk.

Voor Xenserver heb ik de volgende HCL lijsten gevonden
- http://hcl.Xensource.com/
- Let op de Netwerk adapters (Intel werk vrijwel altijd)

- Hyper-v
Draait Windows 2008 erop dan doet hyper-v prima mee. Ook daar verwacht ik dus eigenlijk geen problemen met welke hardware ik kies.

Voor Hyper-v heb ik de volgende HCL lijsten gevonden
- http://www.Microsoft.com/.../system-requirements.aspx
- Werkt dus met de meeste hardware wel.

- KVM
Als de Processor AMD-v of INTEL-VT ondersteunt dan werkt KVM eigenlijk naar behoren. Persoonlijk zeg ik zoek niet te exotische hardware uit en dan komt het helemaal goed. Mogelijk dat de paravirtualisatie drivers toegespitst is op bepaalde hardware.

Voor KVM heb ik de volgende HCL lijsten gevonden
- http://www.Linux-kvm.org/page/Processor_support
- Overige hardware nog niet getest of in verdiept

- VMware
Ontzettend veel informatie over white boxes te vinden en de HCL lijst op de website zelf is super uitgebreid. AL met al met een klein beetje rond neuzen kom je er wel achter wat je nodig hebt. Wel is het zo Dat voor bijvoorbeeld FT (Fault Tolerance) je specifiek moet kiezen voor bepaalde processoren. (AMD Opteron 1354 bijv.).

Voor VMware heb ik de volgende HCL lijsten gevonden
- http://www.vmware.com/res...H3H1BNILfm7AMoBNO0jQXhT-g
- http://www.vm-help.com//esx40i/esx40_whitebox_HCL.php
- http://www.techhead.co.uk

Al met al is VMware de lastigste om tevreden te stellen maar daar tegen over staat weer dat er ontzettend veel informatie over te vinden is. Meer als over de andere partijen

Omdat ik wil kunnen wisselen tussen de diverse Hypervisors en besturingssysteem wil ik eigenlijk alles bootbaar hebben vanaf USB. Dit zodat het een kwestie is van omprikken en booten met een ander OS.

- Esx 4.1 draait prima vanaf usb
- Xenserver 5.6 draait prima vanaf usb
- Hyper-v Vanaf r2 wordt booten vanaf usb drive ondersteund
- KVM zover bij mij bekent dus niet mogelijk. Maar hé het is een Home Lab dus tijd om uit te zoeken. :)

Zo na aardig wat uurtjes rond gesurft te hebben en de diverse blogs, HCL's en overige sites uit mijn hoofd geleerd te hebben. Word het tijd om mijn keuze te gaan maken

- Pre build (HP, Dell, IBM)
- Home made en zelf samenstellen.

Pre Build
- Heb ik er voor gekozen om de keuze te maken tussen de volgende kant en klare systemen

- HP ML110 G6 met een xeon 3440 processor
- HP ML115 G5 met een Opteron 1354 processor
- Dell t110 met een xeon 3440 processor
- lenovo ts200

De HP ML110G6 is de opvolger van de ML11* G5 Omdat de ML115 end of life gaat is de keuze in de toekomst alleen nog maar Intel. Nadeel van de G6 is de prijs verhouding doordat hij een stuk duurder is als de G5 was hij voor mij al niet meer interessant. Daarnaast de onboard sata controller is officieel niet ondersteund bij VMware en bied dus alleen losse disken aan (booten vanaf usb dus).
De ML115 G5 is een Opteron machine quadcore en heeft ook de mogelijkheid tot ondersteuning van de FT feature van VMware. Daarnaast werken alle onboard Componenten, Nice. Del Dell T110 was prijstechnisch niet haalbaar. Groot voordeel van deze machine is dat er 16Gb geheugen in kan ten opzichte van de 8Gb die in de HP's kan. De Lenovo Ts200 daar heeft techhead een mooie review over geschreven uitermate geschikt voor een home lab maar ook prijstechnisch op dit moment niet haalbaar.

Met andere woorden Pre-Build dan kom ik uit op een HP ML115 G5 Met een Opteron 1354 Processor.
- Ding is super stil
http://www.techhead.co.uk...unning-noise-levels-video
- Stroom verbruik kan beter is zo'n 110W Idel. Maar de Voeding die er inzit, is een 65+ voeding word dus vervangen met een 80+ voeding.
- Alles werkt out of de box geen tweaking hacking of ander geneuzel wetende dat het bij een update ineens over kan zijn.

Het gedoe met het zelf bouwen. Heb ik eigenlijk compleet overgeslagen. Ik was verkocht met de prijs die op ebay gevraagd werd voor de ML115 G5. Dit was 300 Euro inc verzenden. Daar kon ik met een Home Build systeem niet tegen op. Echter met alleen de machine was ik er nog niet want 1Gb geheugen zat er maar in. Jammer joh maar dat kun je gaan vergeten in je virtuele wereld. Dus op jacht naar 8Gb 4x2Gb DDR2 CL5 ECC geheugen. Overigens de ML115 werkt ook zonder ECC scheelt weer wat in de totale prijs. Maar op Tweakers.net stond 2e hands 8Gb geheugen aanboden en het was ook nog eens ECC 80 euro inc verzenden. Inmiddels zijn we dus 380 euro lichter en hebben we een volwaardig home server met 250Gb aan locale storage om mee te beginnen.

Dan rest me alleen nog het storage deel en het netwerk deel uit te zoeken.

Volgende: Home Lab 101 - Storage Hardware 01-'11 Home Lab 101 - Storage Hardware
Volgende: Home Lab 101 - The Beginning 08-'10 Home Lab 101 - The Beginning

Reacties


Door Tweakers user Soldaatje, zaterdag 14 augustus 2010 16:10

Leuk, maar wat ga je er nou eigenlijk mee doen?

Door Tweakers user whocarez, zaterdag 14 augustus 2010 16:20

Soldaatje schreef op zaterdag 14 augustus 2010 @ 16:10:
Leuk, maar wat ga je er nou eigenlijk mee doen?
Thuis me eigen Home Server lab opzetten zodat eindelijk eens een keer af kom van al die losse pc'tjes die allemaal wel wat doen maar eingelijk ook weer niets. Zo'n dikke stroom vretende machine heb ik oook geen zin in. En omdat ik graag speel met nieuwe technologie wil ik ook wat hebben wat de NERD factor invult. Dus of het nu een compleet systeem word op basis van 1 os. Of meerdere systemen op een hypervisor geen idee. Wat mij het beste uit komt en waar ik voor mijn doen de meeste vrijheid mee heb. Dus we starten met een hypervisor en gaan daarna wel downscalen als het zin heeft.

Door Tweakers user Ubernerd, zaterdag 14 augustus 2010 17:55

Interessante blog :)

Foto's zijn ook meer dan welkom.

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 14 augustus 2010 20:07

paar puntjes;

1: waarom denk je dat KVM niet gaat werken van USB - elke linux distro kan zo'n beetje van usb booten, gewoon een kwestie van de juiste bootloader.

2: waarom in 'godens' naam booten vanaf usb en niet bijv gewoon vanaf een 'e-sata' of hotswap drive.

3: hoe denk je een storage sever te gaan combineren met een test server. - immers - je wilt toch niet experimenteren met enkele gb (of misschien wel TB). aan persoonlijke gegevens, - strax worden al je digitale foto's of je hele muziek collectie nog gewist of erger nog je CV...

tuurlijk maak je ook backups, maar dan nog... lijkt de combi tussen test en niet test systeemen erg onhandig.

ik ben vooral benieuwd naar je oplossingen.
zelf merk ik bijv dat ik vaker dan me lief is mijn desktop (athlon 7750BE) misbruik voor allerlij test doeleinden juist omdat de enige andere pc die sterk genoeg is. mijn file-server is en daar kom ik dus ECHT niet aan, zolang ie draaid = afblijven ....

[Reactie gewijzigd op zaterdag 14 augustus 2010 20:10]


Door Tweakers user whocarez, zaterdag 14 augustus 2010 20:50

i-chat schreef op zaterdag 14 augustus 2010 @ 20:07:
paar puntjes;

1: waarom denk je dat KVM niet gaat werken van USB - elke linux distro kan zo'n beetje van usb booten, gewoon een kwestie van de juiste bootloader.

2: waarom in 'godens' naam booten vanaf usb en niet bijv gewoon vanaf een 'e-sata' of hotswap drive.

3: hoe denk je een storage sever te gaan combineren met een test server. - immers - je wilt toch niet experimenteren met enkele gb (of misschien wel TB). aan persoonlijke gegevens, - strax worden al je digitale foto's of je hele muziek collectie nog gewist of erger nog je CV...

tuurlijk maak je ook backups, maar dan nog... lijkt de combi tussen test en niet test systeemen erg onhandig.

ik ben vooral benieuwd naar je oplossingen.
zelf merk ik bijv dat ik vaker dan me lief is mijn desktop (athlon 7750BE) misbruik voor allerlij test doeleinden juist omdat de enige andere pc die sterk genoeg is. mijn file-server is en daar kom ik dus ECHT niet aan, zolang ie draaid = afblijven ....
1. Geen idee zoals ik al in mijn vorige post aangaf, ik ben een windows IT-er en mijn linux kennis is eigenlijk nooit verder gekomen als de basis cursus. Helaas maar waar. Daarnaast draait er op dit moment eigenlijk nog maar 1 server op de zaak op linux en dat is productie dus daar ga je niet gauw aan sleutelen.
Dus voor KVM hebben we gewoon wat meer research te doen.

2. De ML115 G5 heeft geen hotswap bays. Daarnaast ben ik er nog niet helemaal uit hoe ik mijn storage aan wil gaan bieden. Wanneer ik gebruik maak van een hypervisor maakt het performance technisch niet uit of ik gebruik maak van usb of een hotswap drive. Dan ga ik de budget koning uithangen en zeg ik usb drives zijn goedkoper als sata drives. Ze zijn een stuk kleiner maar hé heb jij al een hyper visor gevonden die meer dan 16Gb in gebruik neemt?

3. Op het moment dat ik mijn voorkeur heb gemaakt voor een basis. Dan zal ik daar mijn file server op inrichten. Ik zal dan nog een klein deel beschikbaar laten voor de andere mogelijkheden. Dit zodat ik ook weer niet te veel in hoef te leveren aan storage. In de toekomst wil ik ook eigenlijk kijken naar een 2e ML115 zodat ik ook wat flexibeler ben als ik eventueel van Hypervisor wil wisselen. Dat word dus nog uitzoeken.

Zo heb ik ook nog steeds niet bedacht hoe ik mijn storage aan me machines toe wil gaan kennen. Lokaal of via ISCSI. Met andere woorden ik wil alles zo open mogelijk laten tot ik echt een keuze heb gemaakt en die ook kan onderbouwen waarom dat in mijn ogen de oplossing voor mijn situatie is. Ik kan nu wel roepen dat esx4.1 de beste oplossing is maar voor het zelfde geld is KVM ook prima. Wat je dus op de meeste blogs ziet is dat mensen een keuze maken voor een bepaalde opstellingen terwijl ze vaak niet eens de andere uit hebben geprobeerd.

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 14 augustus 2010 21:47

- dank voor je reactie - dit maakt een hoop duidelijk, - als je voor elk boot os een 8gb stick wilt gaan kopen, is dan een multiboot uiteindelijk niet veel makkelijker? - zo kun je makkelijk meerdere instances van windows en linux op een enkele 80gb sata schijf zetten met de veel hogere bandbreedte als voordeel.

als je idd, voor iSCSI zou kiezen maakt dat het een en ander denk ik wel makkelijker al moet ik toch mijn schaamte bekennen dat ik daar nog niet zo veel mee heb gespeld.

je idee om het een en ander uit te gaan testen juich ik enkel toe, en ga ik ook zeker met de nodige intresses volgen. ik ben dan ook erg benieuwd naar bepaalde uitkomsten,

en de verschillen vanuit een gebruikers' point of view

[Reactie gewijzigd op zaterdag 14 augustus 2010 21:49]


Door Tweakers user Joseph, zondag 15 augustus 2010 17:22

VMware vSphere ESXi was toch gratis? Ik heb het een test drive gegeven, maar er staat dat de trail na 60 dagen verloopt, en dat ik dan een licentie nodig heb. Aangevraagd, blijkt dat nog eens een trail voor 60 dagen te zijn. Gek, want VMware adverteert met "Free Hypervisor". Wat doe ik nu fout?

[Reactie gewijzigd op zondag 15 augustus 2010 17:22]


Door Tweakers user whocarez, zondag 15 augustus 2010 20:42

Sef24 schreef op zondag 15 augustus 2010 @ 17:22:
VMware vSphere ESXi was toch gratis? Ik heb het een test drive gegeven, maar er staat dat de trail na 60 dagen verloopt, en dat ik dan een licentie nodig heb. Aangevraagd, blijkt dat nog eens een trail voor 60 dagen te zijn. Gek, want VMware adverteert met "Free Hypervisor". Wat doe ik nu fout?
Ook de free hypervisor dient voorzien te worden van een licentie.
Via de onderstaande link kun je jouw licentie gratis registreren en de juiste versie downloaden
https://www.vmware.com/tr...ndex.php?p=free-esxi&lp=1

Reageren is niet meer mogelijk