Home Lab 101 - The Beginning

Door whocarez op vrijdag 13 augustus 2010 20:58 - Reacties (17)
Categorie: Home Lab 101, Views: 5.373

Vrijwel iedere IT-er heeft thuis wel iets van een server draaien. Is het niet om zijn media te streamen naar zijn tv dan is wel om een back-up te maken van zijn desktops. Dan is er natuurlijk ook nog de IT-er die een complete server farm thuis heeft draaien. Ik kan me de tijd nog wel herinneren dat ik thuis een HP Netserver 6000 gecombineerd met een 2 tal HP Netserver LPR had draaien. Gevoed vanaf een APC 5000 noodstroom voorzien. Leuke tijd tot iemand de stroom rekening presenteerde. Dat was ook gelijk het einde van mijn home server lab.
Een paar jaar verder en is er een hoop veranderd. Zo is consolidatie bijvoorbeeld een grote rol gaan spelen in server omgevingen en word de stroom rekening nu vanuit eigen zak betaald. Lang leve het samen gaan wonen. Echter de drang om een thuis server omgeving te hebben is toch altijd wel gebleven. Toch wel handig om alles centraal te hebben thuis. Of om ervaring op te doen met nieuwe technieken. Of gewoon omdat het kan.
Omdat er op het web zoveel te vinden is wil ik proberen hier zo veel mogelijk informatie te plaatsen over de keuzes en de mogelijkheden die ik heb gevonden.

Volgende: Home Lab 101 - Basis Systeem 08-'10 Home Lab 101 - Basis Systeem
Volgende: Best DEAL of IDEA(A)L 12-'09 Best DEAL of IDEA(A)L

Reacties


Door japo, vrijdag 13 augustus 2010 21:09

Ik heb ook een thuisservertje, welke op dit moment slechts 10-20 Watt consumeert.

In één twee woorden: Intel Atom! De oplossing voor al uw homeserverwensen :P (3x woordwaarde)

Knal er eventueel een SSD'tje in en een passief gekoeld mobo en hij is ook nog is fluisterstil _/-\o_

Door Tweakers user Lewt, vrijdag 13 augustus 2010 21:16

Leuke blog; ook leuk om dit weer te gaan volgen in jouw keuze besluiten e.d.
@vorig posts: Veel succes en koop je componenten via iDeal? en gebruik je de pricewatch veel?

Door Tweakers user whocarez, vrijdag 13 augustus 2010 21:24

Lewt schreef op vrijdag 13 augustus 2010 @ 21:16:
Leuke blog; ook leuk om dit weer te gaan volgen in jouw keuze besluiten e.d.
@vorig posts: Veel succes en koop je componenten via iDeal? en gebruik je de pricewatch veel?
Ja ik Ideal veel en pricewatch nog veel meer hahaha. Helaas heb ik me eerste koop voor me nieuwe homelab met paypal gedaan haha. Lang leve ebay. :)

Door Tweakers user whocarez, vrijdag 13 augustus 2010 21:25

japo schreef op vrijdag 13 augustus 2010 @ 21:09:
Ik heb ook een thuisservertje, welke op dit moment slechts 10-20 Watt consumeert.

In één twee woorden: Intel Atom! De oplossing voor al uw homeserverwensen :P (3x woordwaarde)

Knal er eventueel een SSD'tje in en een passief gekoeld mobo en hij is ook nog is fluisterstil _/-\o_
Intel Atom is een leuke processor voor enkelvoudige servers. File server oid. Maar op het momenent dat ik virtualisatie in wil gaan zetten heb ik toch wel wat meer vermogen nodig. In mijn volgende posts zal ik duidelijk maken waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt. So keep u posted

Door Tweakers user BlueLed, vrijdag 13 augustus 2010 21:54

Uiteraard heeft iedereen hier op t.net wel iets draaien voor centrale opslag. Ik heb geen idee wat mijn 'parkje' in een hoekje van de kamer aan stroom consumeert maar mijn opslag voor films, series, muziek, foto's, software, games, wallpapers (Ja zelfs daar kun je een leuke collectie van hebben :P) bestaat uit het volgende, en is wellicht een redelijk zuinige oplossing:
- Synology DS210j (plaats voor twee schijven)
- 3 usb NTFS schijven eraan.

Zo heb ik 5 schijven via een LAN kabel aan een gigabit switch hangen waarmee ik direct alles kan benaderen. Alle mappen op de schijven zijn in 'Deze Computer' 'gemapped', en zo kun je lekker je gang gaan ;)

Nadeel is wel dat de externe drives vaak in slaapstand hangen, waardoor je bij het openen van 'Deze Computer' af en toe redelijk lang moet wachten voordat je enige stations kunt benaderen.

Door Tweakers user Dragor, vrijdag 13 augustus 2010 22:09

Leuk idee! Zal het zeker gaan volgen!

Ik heb zelf ook een servertje. Eigenlijk is het meer mijn oude onderdelen met wat stille fans en een grote kast. Op dit moment dus een Athlon 64 X2 met 2 GB geheugen en 2TB opslag. Hier moet eigenlijk nog meer inkomen, maar voor nu is het nog genoeg. Draait nu Debian op en wordt ook gebruikt voor devven (voornamelijk websites enzo).

Ik vrees alleen de dag dat ik het huis uitga en zelf de stroomrekening moet betalen :P

Door Tweakers user ErikKo, vrijdag 13 augustus 2010 22:13

japo schreef op vrijdag 13 augustus 2010 @ 21:09:
In één twee woorden: Intel Atom! De oplossing voor al uw homeserverwensen :P (3x woordwaarde)
Daar ben ik ook ooit mee begonnen ja. Voor een fatsoenlijke homeserver die ook aan media doet is deze niet krachtig genoeg. Niet voor iedereen geschikt dus. :)

Ook roepen mensen al snel over een NAS wanneer toch echt een servertje met een volwaardig OS bedoeld wordt. Hier kan alleen zelfbouw tegenop, met de onderdelen specifiek geselecteerd op wat de gebruiker ermee gaat doen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 13 augustus 2010 22:14]


Door Tweakers user whocarez, vrijdag 13 augustus 2010 22:32

Dragor schreef op vrijdag 13 augustus 2010 @ 22:09:
Leuk idee! Zal het zeker gaan volgen!

Ik heb zelf ook een servertje. Eigenlijk is het meer mijn oude onderdelen met wat stille fans en een grote kast. Op dit moment dus een Athlon 64 X2 met 2 GB geheugen en 2TB opslag. Hier moet eigenlijk nog meer inkomen, maar voor nu is het nog genoeg. Draait nu Debian op en wordt ook gebruikt voor devven (voornamelijk websites enzo).

Ik vrees alleen de dag dat ik het huis uitga en zelf de stroomrekening moet betalen :P
Die dag kwam bij mij ook ineens en dan word je ineens heel bewust met wat je aan electronica in huis aan laat staan haha.

Door japo, vrijdag 13 augustus 2010 22:48

whocarez schreef op vrijdag 13 augustus 2010 @ 21:25:
[...]


Intel Atom is een leuke processor voor enkelvoudige servers. File server oid. Maar op het momenent dat ik virtualisatie in wil gaan zetten heb ik toch wel wat meer vermogen nodig. In mijn volgende posts zal ik duidelijk maken waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt. So keep u posted
Kan ik begrijpen, maar is servervirtualisatie voor thuis niet een klein beetje overkill (oké, het is hier dan wel Tweakers.net :Y) )?

Mijn servertje doet mediastreaming over gigabit gewoon perfect, zolang deze maar niet aan het transcoden gaat. Daar is hij inderdaad niet echt geschikt voor :X

In ieder geval, voor mijn (basis-)taken voldoet een Atom prima. Ik gebruik deze onder andere voor:
 • IPv6-router
 • DHCP-server
 • OpenVPN
 • Mediastreaming
 • BitTorrent en nieuwsgroepen leegtrekken 8-)
 • Asterisk SIP telefooncentrale
 • Mailserver
Dit alles vanaf een Debian Testing installatie :*)

Door Tweakers user whocarez, vrijdag 13 augustus 2010 22:54

japo schreef op vrijdag 13 augustus 2010 @ 22:48:
[...]

Kan ik begrijpen, maar is servervirtualisatie voor thuis niet een klein beetje overkill (oké, het is hier dan wel Tweakers.net :Y) )?

Mijn servertje doet mediastreaming over gigabit gewoon perfect, zolang deze maar niet aan het transcoden gaat. Daar is hij inderdaad niet echt geschikt voor :X

In ieder geval, voor mijn (basis-)taken voldoet een Atom prima. Ik gebruik deze onder andere voor:
 • IPv6-router
 • DHCP-server
 • OpenVPN
 • Mediastreaming
 • BitTorrent en nieuwsgroepen leegtrekken 8-)
 • Asterisk SIP telefooncentrale
 • Mailserver
Dit alles vanaf een Debian Testing installatie :*)
Waarom zou server virtualisatie overkill zijn thuis? Ik ben een microsoft it-er. Helaas. Maar ik sta open voor andere platformen. Zo draai ik al enige poos dual boot met ubuntu 10.

Omdat ik graag ervaring op doe met verschillende besturings systemen en applicaties ontkom ik er niet aan om virtualisatie in mijn Home lab toe te passen. Alleen op deze manier kan ik en linux en windows tegelijk naast elkaar draaien op 1 server.

Door japo, vrijdag 13 augustus 2010 22:58

whocarez schreef op vrijdag 13 augustus 2010 @ 22:54:
[...]


Waarom zou server virtualisatie overkill zijn thuis? Ik ben een microsoft it-er. Helaas. Maar ik sta open voor andere platformen. Zo draai ik al enige poos dual boot met ubuntu 10.

Omdat ik graag ervaring op doe met verschillende besturings systemen en applicaties ontkom ik er niet aan om virtualisatie in mijn Home lab toe te passen. Alleen op deze manier kan ik en linux en windows tegelijk naast elkaar draaien op 1 server.
Dat is inderdaad zo.

Grappig genoeg heb ik vorige maand een klein testje gedaan door Windows Server 2003 in een headless VirtualBox-container te plaatsen op mijn server. En dat ging beter dan verwacht met zo'n zwakke CPU er in :P

Het is dan wel geen "echte" hypervisor zoals Xen, KVM of Hyper-V dat is uiteraard :)

Door Tweakers user Darkstone, vrijdag 13 augustus 2010 23:34

whocarez schreef op vrijdag 13 augustus 2010 @ 21:25:
[...]


Intel Atom is een leuke processor voor enkelvoudige servers.
gooi er dan een mobiele processor in, mijn notebook verbruikt ex. scherm 7.5w tot een max van 25w met 100% cpu en het scherm aan.

is wel wat duurder, maar je kan vast wel een notebook met een kapot scherm op de kop tikken voor weinig :)

het betreft overigens een p8600 (2.4 ghz)

Door Tweakers user analog_, zaterdag 14 augustus 2010 03:35

Ik zit een beetje met dezelfde situatie maar volgens m'n onderzoek is een beetje dit de beste deal die je kan vinden momenteel. Heb geen relatie met de zaak, je kan dezelfde config vinden voor rond dezelfde prijs bij andere zaken. Het voordeel is dat je hardware gewoon supported is door allerlei leuke besturingssystemen zoals ESX(i). Ook is het allemaal recente moderne hardware die relatief zuinig is.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 14 augustus 2010 03:43]


Door Tweakers user whocarez, zaterdag 14 augustus 2010 08:47

analog_ schreef op zaterdag 14 augustus 2010 @ 03:35:
Ik zit een beetje met dezelfde situatie maar volgens m'n onderzoek is een beetje dit de beste deal die je kan vinden momenteel. Heb geen relatie met de zaak, je kan dezelfde config vinden voor rond dezelfde prijs bij andere zaken. Het voordeel is dat je hardware gewoon supported is door allerlei leuke besturingssystemen zoals ESX(i). Ook is het allemaal recente moderne hardware die relatief zuinig is.
De ml110g6 heeft 1 nadeel en dat is dat hij op dit moment prijs technisch in dezelfde range valt als een dell t110 of een lenovo ts200. Deze hebben als voordeel dat ze 16gb geheugen aan kunnen, terwijl de ml110g6 maar 8Gb max heeft. Daarnaast werkt het ddr3 geheugen ook niet echt mee aan de prijs.
Mijn voorkeur is dan ook uit gegaan naar de ML115G5 alle componenten werken met Vsphere 4.1. Deze is met een beetje zoeken al voor 300 euro te krijgen op bijvoorbeeld ebay.

Door Tweakers user whocarez, zaterdag 14 augustus 2010 09:29

whocarez schreef op zaterdag 14 augustus 2010 @ 08:47:
[...]

De ml110g6 heeft 1 nadeel en dat is dat hij op dit moment prijs technisch in dezelfde range valt als een dell t110 of een lenovo ts200. Deze hebben als voordeel dat ze 16gb geheugen aan kunnen, terwijl de ml110g6 maar 8Gb max heeft. Daarnaast werkt het ddr3 geheugen ook niet echt mee aan de prijs. Tevens is de onboard storage controller van de G5 volledig ondersteund.
Mijn voorkeur is dan ook uit gegaan naar de ML115G5 alle componenten werken met Vsphere 4.1. Deze is met een beetje zoeken al voor 300 euro te krijgen op bijvoorbeeld ebay.

Door Tweakers user Hennie-M, zaterdag 14 augustus 2010 11:02

Dat is inderdaad wel een mooi apparaat, wat is het nadeel van de IBM of Dell tegenover de HP dan? (behalve het merk en de DRAC/RSA veel slechter zijn dan iLO) ?

Door Tweakers user whocarez, zaterdag 14 augustus 2010 11:31

Hennie-M schreef op zaterdag 14 augustus 2010 @ 11:02:
Dat is inderdaad wel een mooi apparaat, wat is het nadeel van de IBM of Dell tegenover de HP dan? (behalve het merk en de DRAC/RSA veel slechter zijn dan iLO) ?
Er zijn eigenlijk geen nadelen of voordelen alle drie zijn vrijwel gelijk aan elkaar. Al kunnen de dell en de ibm meer geheugen kwijt. Wat opzich weer een voordeel is. Wel is het zo dat je met de dell en de IBM even op moet letten welke processor erin zit. ze ondersteunen namelijk niet allemaal FT in vmware. Maar dat is ook echt gewoon een fancy feature.
De ml115g5 heeft wel een nadeel en dat is dat ilo standaard niet mee word geleverd waardoor niet alle sensors werken. Zo'n ilo 100 kaart voor g5 is 2e hands moeilijk te vinden voor een schappelijke prijs.

Reageren is niet meer mogelijk